+31 078 808 0138 [email protected]

Verschillende manieren om een animatie video te maken

 

In dit artikel vindt u een overzicht van verschillende soorten animatie video’s. Wilt u zelf een video ontwerpen voor uw bedrijf en weet u niet goed wat voor soort video? Ontdek hieronder de verschillende soorten video’s waaruit u een keuze kunt maken.

 

Whiteboard animatie video:

 

Is het proces waar een soort verhaal getekend wordt op een whiteboard of iets gelijkaardigs door artiesten die zichzelf in het proces filmen (meestal worden alleen de handen en armen gefilmd die aan het tekenen zijn op het bord). Dit proces wordt dan ook meestal vele keren sneller afgespeeld dan dat men tijd nodig had om de animatie te tekenen.

Deze stijl van animeren komt voor in vele variaties (stop-motion, tijdsverloop…) en wordt ook veel toegepast in functie van het onderwijs. Het komt vooral voor op het internet op YouTube en Vimeo. De laatste tijd is het steeds populairder aan het worden om op deze manier te animeren. Grote YouTube kanalen zoals onder andere AsapSCIENCE past deze techniek ook toe bij het maken van hun video’s.

 

Een duidelijk voorbeeld daarvan kunnen we zien op het YouTube kanaal van Jonny Lawrence:

Als u het bovenstaande filmpje bekeek, dan zou u hebben gezien dat er geen kleuren werden gebruikt. Maar indien de animator wenst, is het gebruikt van kleuren gerust mogelijk.

Dit is dus een proces dat zeer veel tijd in beslag kan nemen, maar ook een zeer mooi resultaat oplevert. Gecombineerd met de juiste soundtrack, kan het een zeer mooie animatie worden.

 

Motion graphic animatie video:

 

Zijn stukken van digitale afbeeldingen of animaties die de illusie creëren van beweging en rotatie, die meestal gecombineerd zijn met geluid. Het zijn dus gewoon steeds opnieuw afbeeldingen die op elkaar lijken maar een beetje anders zijn dan de vorige. Dit feit en omdat we ze meestal vrij snel na elkaar te zien krijgen zorgt ervoor dat we het zien als beweging. Ook al zijn het alleen een hoop stille afbeeldingen na elkaar.

Ze worden meestal elektronisch getoond maar kunnen ook manueel, om een voorbeeld te geven, via een flip book getoond worden (vele afbeeldingen na elkaar laten bewegen met de hand).

Motion graphics kunnen worden onderscheiden van de typische animatie in de manier dat ze niet strikt karakter gereden of verhaal gebaseerd zijn en vertegenwoordigen ook vaak geanimeerde abstracte vormen en vormen zoals logo’s of logo elementen.

 

Een goed voorbeeld hiervan zou dit filmpje zijn:

 

2D animatie:

 

Is een animatie die zich alleen in 2 dimensies afspeelt (een vlak dus). Dit wordt bijna overal toegepast. Om slechts enkele voorbeelden te geven: PowerPoint animaties, flash spelletjes, animaties van analoge computers…

Maar dit werd ook toegepast in oudere films (nu is het vooral 3D) zoals: Bugs Bunny, The Jetsons, Tom en Jerry…

Films zijn nu meestal in 3D omdat de platte objecten in 2D animaties niet erg overtuigend zijn . Ze missen diepte en je kunt ze niet verwarren met het echte leven omdat ze geen textuur, schaduw, reflecties… hebben.

 

Een mooi voorbeeld van een voorbeeld uit deze categorie kunt u hieronder zien:

 

Er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden om animaties te maken zoals:

Klei-animatie of clayton, een voorbeeld van stop-motion. Figuren en dikwijls de achtergrond zijn hierbij van een kneedbaar materiaal gemaakt, meestal klei of soms placticine.

Dit is zeer tijdrovend aangezien men voor iedere frame de figuurtjes een klein beetje moet veranderen (en zeker niet te veel of het klopt niet voor de volgende frame) om daarna een afbeelding ervan te nemen en dat zo steeds opnieuw en opnieuw totdat men uiteindelijk klaar is met het verhaal.

 

Hulp bij het ontwerpen van uw eigen filmpje

 

U weet welke verschillen er bestaan in bedrijfsvideo’s maar misschien weet u niet hoe u zelf een video kunt maken. Wij geven u graag advies om een goede keuze te maken voor een video die past bij uw bedrijf. Laat het gerust weten als u hulp nodig heeft bij het laten maken van uw animatie video.

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen. Het zelf ontwerpen van een video kan lastig zijn. We staan graag voor u klaar om u te adviseren.